Home Command station
Basis boards Powersupply
Stack boards  
Prijslijst 2023 English
 

Bouwinstructies stack modules

 

  

Inleiding

Dank voor je aanschaf van een stack module! Een integraal aansturingsysteem voor digitaal modelspoor! Met deze bouwinstructies kun je stap voor stap je stack module(s) monteren en configureren. Let extra op bij de rood-witte waarschuwingen, deze staan er niet voor niets, dat zijn belangrijke punten!

Elke bouwinstructie volgt deze stappen:

 

  1. Sectie 1, basis board:
     
    1. Bouwen
    2. Installeren testsketch
    3. Testen met de testsketch
    4. Installeren definitieve sketch
       
       
  2. Sectie 2, stack board:
     
    1. Bouwen
    2. Nogmaals testen met stack board test & debug, met led's en een weerstand of met een multimeter
       
       
  3. Sectie 3, configureren:
     
    1. Configuratie in de modelspoorsoftware
    2. Nogmaals testen met stack board test & debug, met led's en een weerstand of met een multimeter)
       
       
  4. Sectie 4, aansluiten op de modelbaan:
     
    1. Aansluiten onderdelen zoals wissels, seinen, ontkoppelaars, terugmelders, etc
    2. Combinatie stack module, modelspoorsoftware en baanaccessoires testen

 

Let op - Zorg er wel voor dat je altijd over de nieuwste versie van je modelbaansoftware beschikt. Oudere versies ondersteunen lang niet altijd de nieuwste technologieën!

 

Gereedschap

Voor de montage van stack modules heb je klein gereedschap als tangetjes, een schaar, draadstipper, schroevendraaiers, aansluitbedrading et cetera nodig. Daarnaast zijn een goede soldeerbout (kleine punt, 2mm), soldeertin geschikt voor elektronica en een (eenvoudige) multimeter onmisbaar.

Daarnaast adviseren we om een stack board test & debug te gebruiken. Dit board heeft 3 functies:

  1. Het dienst als testboard voor basis boards. Je kunt daarmee met de test & debug sketch testen of het gemonteerde basis board alle pinnen kan aansturen.
     
  2. Daarna kun je test & debug ook gebruiken op een basis board waarop al een sketch staat voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc. De LED's op het board laten dan precies zijn wat er op de outputs gebeurt. Zo kun je veilig testen voordat je accessoires op de modelbaan ook echt aansluit.
     
  3. En je kunt stack board test & debug ook nog gebruiken om stack boards die je nog niet in bezit hebt te simuleren. Zo kun je bv de sketch voor seinen of ontkoppelen op een basis board zetten. En zonder dat je een stack board seinen of ontkoppelen hebt, kun je via stack board test & debug gewoon seinen of ontkoppelaars aansturen vanuit de modelspoorsoftware. De LED's laten dan precies zien wat er op de outputs gebeurt.

 

Support

Mocht je ergens niet uitkomen of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail met je vraag naar stackmodules@ziggo.nl. Wellicht kunnen we je per e-mail helpen, of anders maken we een afspraak voor een telefoontje (ook beeldbellen) of een skype-meeting.

Lees voor je begint met bouwen eerst de hele bouwbeschrijving door. Dan heb je een beter beeld van het concept en de volgorde van monteren en testen. In de bouwbeschrijving staan ook een aantal optionele tests. Die zijn niet strikt noodzakelijk maar bieden wel een extra controlemoment en meer veiligheid.

  

Conflicten op COM-poorten

Als je aan de slag gaat met de Arduino IDE en modelspoorsoftware (bv Rocrail) dan kunnen er bij gelijktijdig gebruik van beide programma's verstoringen op de COM-poorten plaatsvinden. 1 van beide programma's houdt een COM-poort dan bezet en het andere programma probeert die poort ook te gebruiken. Geeft je PC aan dat een COM-poort niet te openen of te gebruiken is, sluit dan 1 van de programma's (tijdelijk) af.

  

LED's en weerstanden

Op een aantal plaatsen in deze bouwbeschrijvingen wordt het testen van outputs met losse led's met weerstanden genoemd (indien je geen stack board test & debug hebt). Veilige minimale waarden voor weerstanden bij led's zijn: 150Ω bij 5v, 200Ω bij 6v, 500Ω bij 12v, 700Ω bij 16v en 800Ω bij 18v. Afronden naar een hogere waarde kan nooit kwaad!

 

Soldeertips

Voor degenen die niet zo ervaren zijn in het solderen van onderdelen op een PCB hebben we wat soldeertips. Gebruik een soldeerbout met een kleine punt (2mm bv) op een hoge temperatuur (350). Steek het onderdeel in het PCB en draai het board met de soldeerzijde naar je toe en leg het neer (het component blijft dan op zijn plaats). Zet de punt van de soldeerbout tegen zowel het soldeereilandje op het PCB als tegen de draad van het ingestoken component. Verwarm ca. 1 seconde. Voeg dan, zonder de soldeerbout weg te halen, een klein beetje soldeertin toe en wacht maximaal 3 seconde tot de tin netjes uitvloeit. Haal nu de soldeerbout eraf en laat de tin afkoelen en stollen. Gebruik soldeertin dat geschikt is voor elektronica en gebruik nooit S39 vloeimiddel, dat beschadigt het PCB.

 


Goede en slechte soldeerverbindingen

 

De tijd die je nodig hebt om rustig 'éénentwintig' te zeggen duurt ongeveer 1 seconde. De gehele procedure is dus: bout erop, eenentwintig, klein beetje soldeertin erbij, tweeëntwintig, drieëntwintig, vierentwintig, soldeerbout los. Rustig hardop tellen. Wees zuinig met soldeertin. Vast is vast en dikke dotten tin hebben geen zin... Probeer de bout nooit langer dan in totaal 4 seconden op het board te zetten, door oververhitting kunnen componenten stuk gaan.

 


1 seconde verwarmen,
klik
3 seconden tin, klik

 

 

Sectie 1, bouwinstructies en sketch basis boards

Klik op de links om de bouwinstructies te openen:

Basis board - DCC-EX V2.1

Basis board - DCC-EX I2C-client V2.2

Basis board - DCC-decoder V2.1

Basis board - LocoBuffer-T LM311 centrale V2.1

Basis board - LocoClient-T LM311 V2.1

 

Sectie 2, bouwinstructies stack boards

Klik op de links om de bouwinstructies te openen:

Stack board - Wissels V2.1

Stack board - Wissels V2.2

Stack board - Ontkoppelen V2.1

Stack board - Ontkoppelen V2.2

Stack board - Seinen led V2.1

Stack board - Seinen led V2.2 dimbaar

Stack board - Stroomdetectie V2.1

Stack board - Test en debug V2.1

Stack board - LocoBuffer hub V2.1

 

Test outputs stack board (optioneel)

Je kunt nu de outputs van het stack board testen als je reeds een werkende Rocrail configuratie hebt. Heb je die op dit moment niet, sla deze stap dan verder over.

Plaats het stack board test & debug op het basis board waarop de definitieve sketch voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc reeds geüpload is en stuur de functies aan vanuit Rocrail. Via de led's van test & debug kun je precies zien wat de outputs doen (dat ze niet omgekeerd pulseren bv). Indien alles oké is dan kun je het stack board voor de wissels, ontkoppelaars, seinen, DC-outputs, servo's, relais & pins, et cetera, plaatsen en aansluiten. Indien je niet beschikt over een stack board test & debug dan kun je outputs ook testen met losse led's (met weerstanden!) of met een multimeter.

 

 

Bouwinstructies serviceproducten

Klik op de links om de bouwinstructies te openen:

DCC-EX Command Station

Integrale voeding 18, 16, 12, 6 en 5 volt

 

Sectie 3, globale instellingen in Rocrail

Als de stack module helemaal klaar is kun je de configuratie in bv Rocrail aanmaken. Kies hier onder eerst de juiste combinatie van basis board (BB) en stack board (SB):

 

LocoClient:

BB LocoClient - SB wissels

BB LocoClient - SB ontkoppelen

BB LocoClient - SB seinen

BB LocoClient - SB stroomdetectie

 

DCC-EX:

BB DCC-EX - SB wissels

BB DCC-EX - SB ontkoppelen

BB DCC-EX - SB seinen

BB DCC-EX - SB stroomdetectie

 

DCC-EX I2C:

BB DCC-EX I2C - SB wissels

BB DCC-EX I2C - SB ontkoppelen

BB DCC-EX I2C - SB seinen

BB DCC-EX I2C - Outputs

 

DCC-decoder:

BB DCC-decoder - SB wissels

BB DCC-decoder - SB ontkoppelen

BB DCC-decoder - SB seinen

 

De stack module LocoBuffer hub heeft geen eigen instellingen in Rocrail, dat is een puur hardwarematige module.

De Rocrail instellingen voor de basis boards LocoBuffer en DCC-EX staan reeds vermeld bij de desbetreffende bouwbeschrijvingen.

Adressering van wissels, seinen, ontkoppelaars en andere accessoires binnen Rocrail is soms wat complex omdat adressen worden omgezet naar een combinatie Adres-Poort (MADA, module adressering, blokken van 4). En terugmelders gebruiken FADA adressering (lineair). Je leest er alles over in de Wiki van Rocrail.

Bijvoorbeeld:

 

DCC-adres MADA Rocrail FADA Rocrail
of LN-adres Adres Poort Adres Poort
1 1 1 0 1
2 1 2 0 2
3 1 3 0 3
4 1 4 0 4
         
5 2 1 0 5
6 2 2 0 6
7 2 3 0 7
8 2 4 0 8
         
Et cetera        

 

 

Start een stack module bv bij DCC- of LocoClientadres 33 dan zijn de Rocrail settings als volgt:

DCC-adres MADA Rocrail FADA Rocrail
of LN-adres Adres Poort Adres Poort
33 9 1 0 33
34 9 2 0 34
35 9 3 0 35
36 9 4 0 36
         
37 10 1 0 37
38 10 2 0 38
39 10 3 0 39
40 10 4 0 40
         
Et cetera        

 

 

Je kunt MADA-adressen ook berekenen:

((AdresRocrail -1) * 4 ) + PoortRocrail = DCC/LN adres

((10-1) * 4 ) + 4 = 40

Het kan soms zo zijn dat je er met adressering net 1 adres naast zit. Dat komt omdat sommige systemen tellen van 0-15 en andere van 1-16 om 16 kanalen te adresseren. Zit je bv met 9-1 (33) in Rocrail net 1 adres te hoog, begin dan bij 8-4 (dat is dus 1 adres lager). Of de andere kant op, en begin dan bij 9-2 (1 adres hoger).

 

Adresplan

In de meeste modelspoorbanen zijn meerdere units verwerkt voor terugmelding, seinen, wissels, ontkoppelen en andere accessoires. Het is dus aan te bevelen om een adresplan te maken, waarin je vast legt hoe je de adressen gaat indelen. Je hoeft niet alle adressen meteen te gebruiken, je kunt ook ruimte open laten voor toekomstige uitbreidingen. Bv:

  • 20 2-spoels wissels:
     
    Gereserveerd: adressen 1 tm 60
    Nu gebruikt: adressen 1 tm 40
     
  • 10 ontkoppelaars:
     
    Gereserveerd: adressen 61 tm 80
    Nu gebruikt: adressen 61 tm 70
     
  • 20 3-lampsseinen:
     
    Gereserveerd: adressen 81 tm 160
    Nu gebruikt: adressen 81 tm 140
     
  • 40 terugmelders:
     
    Gereserveerd: adressen 161 tm 250
    Nu gebruikt: adressen 161 tm 200
     
  • DCC-EX I2C, 2 units:

    Gereserveerd: adressen 800 en hoger
    Nu gebruikt: adressen 800 tm 840

De adressen van digitale (DCC-)locomotieven nummeren ook vanaf 1. Maar dat is een aparte nummering, die los staat van de nummers (adressen) van DCC- of LocoClient-accessoires. Je kunt dus een DCC-locomotief hebben met adres 1 en tevens een wissel met DCC- of LocoClient-adres 1. Dat werkt prima!

 

Sectie 4, aansluiten op de modelbaan

Als de stack module volledig gemonteerd en getest is, en is ingesteld in Rocrail, dan kun je de werking nogmaals veilig testen met het stack board test & debug. Plaats het stack board test & debug op het basis board waarop de definitieve sketch al staat (bv wissels, seinen, ontkoppelaars, DC-output, etc). Gebruik dus de definitieve sketch om te testen en niet de sketch die bij het stack board test & debug hoort (de knipperende led's, dat was slechts een 1e test).

Testen kan ook met losse led's met een weerstand of met een multimeter, maar dat is wel veel minder praktisch dan het gemak van een stack board test & debug. Dan zie je precies aan de led's wat er gebeurt bij aansturing door Rocrail. Dit is uiteraard alleen zinvol bij stack boards die output leveren (dus geen terugmelding bijvoorbeeld, dat is input, dan brandt er niets).

Is alles oké, dan volgt de allerlaatste test: plaats het stack board (bv wissels) op het basis board, stuur de stack module aan vanuit Rocrail en test de outputs (spanning V) met een multimeter (sluit de baanonderdelen nog niet aan).

Indien de juiste spanning en het juiste schakelgedrag door de multimeter wordt weergegeven op alle outputs van het stack board, dan kun je de baanonderdelen (wissels, ontkoppelaars, seinen, servo's etc) op de stack module aansluiten en testen vanuit bv Rocrail.

Controleer dit goed voordat je accessoires op de baan ook echt aansluit...!