Digitaliseren Stackmodules
Roosendam Bouwschemas
WebHome ScratchScenery
Contact  
 
Realisatiefase #1

 

 

Project Roosendam versie 1.0, realisatiefase #1

De eerste concrete stappen (apr '23)

En ik begon vervolgens, na alle voorbereiding en tests, met een leeg werkvlak, een stapel rails, veel elektronicamodules en heel veel kabeltjes:

 

 

 

Terugmelders (jun '23)

Op dit moment wordt er gewerkt aan de isolatie van de raildelen voor terugmelders (32 stuks) en aan de stroomdoorvoer (DCC) over die geïsoleerde delen heen (terugmelders).

De constructie van een melder:

Om zo'n melder te maken gebruik ik de Märklin isolatoren 74030 om een railstuk te isoleren (middenleider rood onderbroken):

 


Isolatoren in de rails, klik

 

Vervolgens maak ik een verbindingskabeltje (in dit geval rood) van 45cm met aan weerskanten een Märklin 74995 vlaksteekhuls (geïsoleerd met krimpkous). Deze kabel dient om de railstroom van het raildeel links van het geïsoleerde stuk door te verbinden met het railstuk rechts ervan. Deze kabel past mooi in de achterzijde van de railbedding:

 


Bekabeling melders, klik 

 

Dan sluit je een melderdraad (in dit geval groen) met een 74995 vlaksteekhuls op de rode aansluiting van het geïsoleerde raildeel aan. Deze (groene) kabel gaat naar de stack module terugmelding. Om deze draad te borgen kun je die met een stukje krimpkous vastzetten op de rode stroomdraad:

 


De complete melder, klik

 

Voor de Märklin 74030 isolatoren kun je eventueel ook een stukje krimpkous gebruiken. Het is dan belangrijk om te beseffen dat krimpkous een vrij zacht materiaal is, na een paar keer insteken en weer verwijderen wordt de isolatie al minder betrouwbaar. Voor de Märklin 74995 vlaksteekhulzen (koperkleurig in bovenstaande foto) kun je ook de veel goedkopere 2,8mm vlaksteekhulzen van bv AlieXpress gebruiken (zilverkleurig in bovenstaande foto).

 

Meer beelden van de melders:

 

 

Nog meer melders (jun '23)

Projectmanagement is een iteratief proces, want dan blijkt dat je een kleine wijziging in het baanplan nog niet doorgevoerde had in de telling van de melders. Na 32 melders aangesloten te hebben (met elk 16 kanalen) bleven er 2 melderdraden over. Er is dus nog een extra 16-kanaals unit bijgebouwd:

 

 

 

LocoClient wisselsturing (jun '23)

Het systeem panel LocoClients is verder uitgebreid. Vorige week was er al een extra terugmelder geplaatst (net 2 kanalen te kort) en vandaag was het tijd voor nog 2 extra wisselmodules LocoClient. In totaal zijn er nu 4 LocoClient stack modules voor 32 wissels. Dat is voldoende voor project Roosendam. Er is nog plaats voor 4 extra stack modules op dit systeem panel voor toekomstige uitbreidingen… Één daarvan zal waarschijnlijk de LocoClient Neopixel module zijn voor uitlichting van de baan.

 

 

De elektronica en de bekabeling voor railfase 1 (de 3 buitenringen, tracé 1, 2 en 3) zijn nu geheel klaar en kunnen aangesloten worden.

 

Er rijdt weer een trein (jul '23)

De wissels en de melders zijn inmiddels aangesloten en er kunnen weer treinen rijden op de 3 buitenringen (tracé 1, 2 en 3). Dat was weer een week of 8 geleden inmiddels! De bedrading is nog niet definitief, wellicht constateer ik namelijk later nog dat het toch net iets anders moet... Voortschrijdend inzicht is onlosmakelijk verbonden met projectmanagement.

Het binnenterrein (industrie en rangeren) wordt later aangelegd, de afslaande wissels ernaartoe liggen er al wel.

 

 

 

Nog 2 kleine storingen

Er waren nog 2 melders die raar gedrag vertoonden. Na enig onderzoek bleek dat de isolatoren daar op de railstaven zaten en niet op de middenleider (even zitten slapen bij het monteren en het verkeerde contact gekozen). Dan krijg je inderdaad vreemde meldingen zodra er iets gaat rijden (melder reageert dan heftig op alles dat daar ook maar in de buurt beweegt omdat vrijwel de hele baan dan als melder fungeert)...  

 


Zo dus niet, klik

  

Realisatiefase #1 afgerond

Dit is het einde van realisatiefase #1. Daarin is gerealiseerd:

 • 1e fase van het railplan
 • Terugmelders in de rails
 • Systeem panels met oa:
   
  • Command station DCC-EX
  • LocoBuffer (centrale)
  • LocoClient wissels
  • LocoClient terugmelders
  • DCC-EX terugmelders
  • Testmodule DCC-decoder
  • Testmodule DCC-EX
  • Testmodule LocoClient
    
 • Configuratie Rocrail:
   
  • Baanplan
  • Blokken
  • Melders
  • Wissels

 

Inhouds-
opgave
Volgende
pagina

 

 

Inhoudsopgave project Roosendam

Dit blog over project Roosendam omvat de volgende onderwerpen (klik op de links):