Digitaliseren Stackmodules
WebHome Bouwschemas
Contact ScratchScenery
   
 
Digitaliseren modelspoor H0
 
 

Keuze 2 - Digitale protocollen voor besturing

Het protocol is de (digitale) taal die de centrale en de signaalontvangers (decoders) spreken. Deze centrale zet spanning met een gecodeerd signaal op de baan. Dit gecodeerde signaal wordt weer opgepikt door decoders (bv in de locomotief of in een wissel), die daarna de instructies uitvoeren die behoren bij het adres dat ze toegewezen hebben gekregen (bv het stoppen van een locomotief of het omschakelen van wissels).

De bekendste toepassing van een decoder is natuurlijk in de locomotief (locdecoder), maar er zijn meer soorten decoders op de modelbaan mogelijk:

  • Schakeldecoders voor wissels en seinen
  • Decoders om ontkoppelrails te activeren
  • Functiedecoders voor bv verlichting in rijtuigen
  • Geluidsdecoders
  • Servodecoders
  • Et cetera

Er bestaan verschillende coderingsprotocollen:

 

DCC Digital Command Control

DCC is nu verreweg het meest gebruikte protocol. Het is ontwikkeld door Lenz. Het is mede zo bekend geworden doordat DCC niet merk specifiek is. Vrijwel alle merken kunnen er (tegenwoordig) prima mee overweg, en vele leveranciers verkopen het tegen concurrerende prijzen.

Tip - DCC is vaak het meest flexibele systeem. Goed verkrijgbaar en gemakkelijk uit te breiden. Bovendien kun je er vrij gemakkelijk zelf aan knutselen als je dat zou willen, en is de informatie die je daarbij nodig hebt overal op het internet beschikbaar.

 


Opbouw DCC-signaal (klik)

 

DCC RailCom

RailCom is een techniek waarbij het mogelijk is om 2-richting verkeer mogelijk te maken tussen een DCC-decoder en een centrale. Het werkt dus alleen bij DCC. Om gebruik te maken van RailCom moeten de volgende systemen geschikt zijn: de centrale, een eventuele booster en de decoder. Daarnaast zijn er nog zogenaamde RailCom detectors nodig. Het werkt als volgt: nadat een centrale een DCC-instructie heeft verzonden schakelt de centrale even van zenden op ontvangen voor een hele korte periode. In deze korte periode kan een decoder die RailCom ondersteund een signaal op de rails zetten. Een RailCom detector in de centrale kan het signaal van de decoder oppikken en verder verwerken.

 

Märklin Systems MFX

Märklin heeft sinds enige tijd dit nieuwe eigen systeem ontwikkeld. MFX(+). Het is een prima systeem, maar uitbreiding met componenten die niet van Märklin zijn kan erg lastig zijn. Märklin is een veilige, maar dure kant-en-klaar keuze.

 

MM, FMZ, Selectrix

In het (recente) verleden zijn er meer protocollen bedacht, maar deze worden momenteel door de fabrikanten niet altijd meer actief onderhouden of in de toekomst verder doorontwikkeld:

  • MM Motorola
  • FMZ Fleischmann
  • Sx (Selectrix)

 

 

Kernpunten protocollen

1. Het protocol is de taal die de centrale en de diverse schakel-, en locdecoders met elkaar spreken.

2. Er bestaan verschillende protocollen voor digitale aansturing, DCC is de meest universele.
 

 

 

Volgende pagina: de besturingscentrale

 

 

Inhoudsopgave van dit blog

Home Startpagina van dit blog
   
Arduino Introductie Arduino technologie
   
Inleiding Analoog versus digitaal
   
Keuze 1 De baan, 2-rail of 3-rail
   
Keuze 2 Digitale protocollen voor besturing
   
Keuze 3 De centrale: verbinding baan en besturing
   
Keuze 4 Locdecoders
   
Optie 5 PC of tablet als centrale
   
Optie 6 Wissels, ontkoppelen en seinen
   
Optie 7 Terugmelding en bezetmelding
   
Optie 8 Stroomblokken
   
Optie 9 Accessoiresturing
   
Optie 10 Scenery, scratchbuilding H0
   
Afsluiting Disclaimer en bronvermelding
   
Contact Verstuur feedback, stel een vraag
   

 

 

Stack modules

Naast de zelfbouwprojecten die ik beschrijf, heb ik ook een integraal systeem met stack modules ontworpen om modelspoorbanen te kunnen besturen. Klik hier voor info.